Care e cota polițiștilor pentru conducere fără permis? Prostie incredibilă din partea unui șofer

Autor: George Cristea 19 feb. 2021 Știri auto

Mai multe fapte de dare de mită depistate în ultimul timp printre polițiști ne dau o idee destul de bună despre cota polițiștilor pentru conducere fără permis. În unele cazuri, însă, șoferii dau dovadă de o prostie incredibilă, oferindu-le anchetatorilor dovezi solide pentru a fi condamnați.

Intră în Galeria FOTO

Mita este implementată în ADN-ul românilor încă din perioada fanariotă, așa că speranțele de a o extirpa definitiv nu sunt foarte realiste. Chiar și atunci când nu le cere nimeni bani, românii se simt datori să bage mâna în buzunar „ca să fie omul mulțumit”. Desigur, există și alte moduri de a-ți arăta recunoștința, dar nu sunt multe metode de a determina o autoritate (în cazul nostru, un polițist) să-și schimbe decizia.

Adesea, prinși pe picior greșit de oamenii legii, șoferii încearcă să „îndulcească pedeapsa” strecurând discret în certificatul de înmatriculare și câteva bancnote. Această practică este atât de răspândită, încât cei mai mulți nici nu realizează că este greșită și, în plus, ilegală, putând duce la o condamnare penală. Iar legea pedepsește nu doar luarea de mită, ci și darea de mită. Cu alte cuvinte, șoferul care dă mita este considerat la fel de vinovat ca și polițistul care o primește. Iar în cazul în care acesta nu o primește, vinovat este doar șoferul care a încercat mituirea polițistului. Aviz amatorilor.

Care e „cota” polițiștilor pentru conducere fără permis? Zgârciții au de suferit

Din ultimele exemple de polițiști care au refuzat primirea mitei și i-au reclamat pe șoferi aflăm și care este cotația pieței pentru cazul în care, spre exemplu, șoferul este prins fără permis de conducere la volan. În acest caz, valoarea mitei „acceptabile” pare să fie de fix 1.000 de lei, nici mai mult, nici mai puțin. Mă rog, de dragul rotunjirii, sunt și șoferi care oferă mită 200 de euro, ceea ce e cam același lucru, chiar dacă ușor sub valoarea acceptată.

După cum spuneam, cei mai mulți oferă acești bani în numerar și asta pentru un motiv foarte sănătos. Se spune că banii nu au miros și, de cele mai multe ori, nu pot spune prin ce mâini au trecut. Totuși, se pare că există și șoferi suficient de proști încât să ofere mită folosind aplicații de internet banking. Aș paria pe Revolut, probabil singura aplicație care permite trimiterea unei sume de bani către un telefon mobil aflat în apropiere fără să cunoști datele de cont ale beneficiarului.

S-a întâmplat în județul Timiș, în preajma Crăciunului. Și în acest caz, șoferul fusese prins de polițiști conducând fără permis. Mai precis, având permisul suspendat. Există și un detaliu semnificativ aici – corporatistul cu Revolut s-a zgârcit și a încercat să rezolve problema cu numai 500 de lei. Ghinion. Pentru că tentativa de mituire a fost denunță de polițist, iar istoricul de plăți al aplicației a fost proba de aur. Șoferul fără permis a fost trimis în judecată pentru dare de mită.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide